Basketbol Oyunu Kuralları

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray

Basketbol Oyunu Kuralları


Dünyada ilk kez beden eğitimi öğretmeni James Naismith tarafından oynanan bir oyundur. Zamanla kuralları belirlenerek profesyonel ligler kurulmaya başlayan spor dalı, fiziksel gelişimin en belirgin gözlendiği spordur. Basketbolun oyun olarak genel çerçeveleri şu şekildedir ;


* Basketbolda Hakemler :
-Basketbol maçları 3 hakemle yönetilir. (baş hakem ve yardımcı hakemler)

-Masa görevlileri; sayı, yardımcı sayı, 24 saniye görevlisi ve saat görevlisinden oluşur.

* Basketbolda Saha Seçimi :
Centilmen spor olan basketbolda konuk takım hangi sahayı seçerse, ilk o sahadan oyun başlar.

* Basketbolda Start :
Basketbol maçlarına hakem yönetimiyle orta sahadan başlangıç yapılır. İki takımdan birer oyuncu orta sahada bulunur ve hava atışı ile oyun başlar. Oyun süresi de havaya atılan topla başlar.

* Basketbolda Oyun Süresi :
Basketbol toplamda 40 dakika süren bir oyundur. 4 periyot şeklinde oynanan sporun ilk 20 dakikasından sonra devre arası molası verilir. Her iki devre, iki çeyrek periyot olarak ve aralarında 1’er dakikalık 2 mola ile oynanır. Mola süreleri, iki takıma da 1 kez olacak şekilde verilir. Oyun sonunda beraberlik varsa 5 dakika ilave süre oynanır.

* Basketbolda Takım Kurma :
-Basketbolda her iki takımda 12 oyuncu bulundurabilir ve sahada 5’er kişiden oluşan iki takım ile toplam 10 kişi arasında oynanan bir spordur. Oyuncular dışında takımlarda; 1 antrenör ve 1 yardımcı antrenör bulundurulabilir. Takımın ek kadrosu maksimum 5 kişiden oluşabilir. Bunlar, menajer, doktor, tercüman gibi görevi olan kişilerdir.

-Basketbol kurallarından biri olarak; takımlardan birinde 2 oyuncudan daha az oyuncu bulundurulması ve maça devam edilmesi halinde, o takım mağlup sayılara oyun sonucu belirlenir. Galibiyette olan takım o esnada sayı alırsa skor geçerlidir. Galibiyet verilecek takım skor olarak geride ise maç sonucu 2- 0 olarak belirlenir.

* Basketbol Takım Formaları :
-Basketbolda diğer sporlar gibi belirli üniformalar ile oynanabilir. Basketbol formaları ön ve arka renkleri aynı yapılır.

-Tüm oyuncuların, formalarını şortlarının içerisine sokmaları zorunludur. Çoraplar da aynı renk kullanmak zorundadır. Her sporcunun formasında numarası, forma rengi dışında ve belirgin olacak şekilde kullanılması gereklidir.

-Forma numaraları 4 ile 15 arasında olmakla birlikte bazı basketbolcuların numarası 0’dır.

* Basketbolda Hücum Süreleri :
Hücum oynayan takım, kendi yarı sahasını 8 saniyede geçmesi gerekli olup süre geçilirse, oyun sırası karşı takıma verilir. Ve hücum süresi toplamda 24 saniyedir.

* Basketbolda Mola Süreleri :
Müsabakanın ilk 3 periyodunda ve uzatma periyodunda toplamda 2 dakika olmak üzere her iki takımın da 1’er dakikalık 1 mola hakkı vardır. Son periyotta mola hakkı 2’dir. İki devre arasında ise 15 dakika mola verilir.

* Basketbolda Oyuncu Değişiklikleri :
Basketbol maçlarında istenildiği kadar oyuncu değişikliği yapılabilir ve çıkan oyuncu tekrar oyuna dahil olabilir. şayet oyuncu faul limitini doldurmuş ve oyundan alınmışsa tekrar oyuna giremez.

* Basketbol Faul Kuralları :
Her oyuncunun 5 faul yapma hakkı bulunur. Faul sayısını geçen oyuncular, oyundan alınır ve tekrar giremezler. Oyuncu faulleri, takım faul sayısını doğrudan etkiler. Takım şayet 4 faul yapar ise sonraki tüm fauller, diğer takımın serbest atış yapmasına olanak sunar.

* Basketbolda Silindir Prensibi :
Oyuncunun manevra alanı olarak kabul edilen silindir prensibinde, top elinde olan oyuncunun ve tüm oyuncuların çevresinde bir silindir alan kabul edilir. Bu alan içerisine diğer takım oyuncularının el müdahalesi, kol veya vücut müdahaleleri ile girmeye çalışmaları, prensip ihlali olarak kabul edilir.

* Basketbolda Duraklama :
Basketbolda top, potaya deyip döndükçe ve saha içinde olduğu sürece devam eder. Ancak hakem oyunu durdurması durumu dışında, topun çizgilere değmeden havadan saha dışına çıkmasında ve sporcuların çizgi ve saha dışına basmadan topu çevirip oyuna dahil ettiği sürece, duraklama olmadan oyun devam eder.

* Basketbolda Sayı :
Basketbolda her sayı 2 puandır. 3 sayı çizgisi dışından atılan sayılar ise 3 sayıdır. Serbest atışlar ise 1 sayıdır.

* Maç Sonucu ve Galibiyet :
4 periyot sonunda en çok skora sahip takım maçın galibi olur.

* Basketbolda Kaptanın Yetkileri :
Oyun durduğunda hakemlerden bilgi alma ve sonuç itirazları, kaptanın yetkileri arasındadır.

* Basketbol Antrenörleri :
-Maçın molalarında, devre arasında istatistik ve stratejik bilgi verebilir ve oyun pozisyonlarında değişiklik yapabilir. Maç süresince ceza almadığı takdirde yedek oyuncuların yanında veya saha kenarında kendine ayrılan bölümde durabilir. Ayrıca sadece oyun durduğunda bilgi almak için hakem masasına gidebilirler.

-Maç esnasında sadece antrenör ayakta durabilir ve serbest atış atacak kişiyi belirleyebilir.

* Basketbolda Topla Oynama :
Basketbol, el ile oynanan bir spordur. Topa sadece el ile dokunulabilir ve ayak, bacak veya farklı bir şekilde topa müdahale edilemez. İstemsiz değmiş ise oyun devam eder. Topu potaya tersten atmak kural ihlalidir.

* Basketbol Sahası Kuralları :
-Uluslararası basketbol sahası ölçüleri 28 m x 15 m standardında yapılır. Basketbol sahalarının ortasında bir çizgi bulunur ve her iki takımın yarı sahası olarak kabul edilir. Orta saha çizgisinin üzerinde, orta yuvarlak bulunur.

-Basketbol potaları kenar çizgilerden 1,2 m içerde kunmlandırılır ve boyutları; 1,8 x 1,2 m olarak dizayn edilir. Potada çember yüksekliği 3,05 m’dir. Çember çapı ise 45 cm’ dir.

* Basketbol Topu :
Top çevresi 75-78 cm, çapı 12,3 cm ve ağırlığı 600-650 gram olarak belirlenmiştir. Fakat her yaş grubuna göre farklı numara ve ölçülerde basketbol topu kullanılır.

 
Benzer konular Forum Tarih
Nutella Basketbol ve NBA 0 486
Lima Basketbol ve NBA 0 6K

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter