Hamilelik belirtileri nelerdir, ne zaman başlar? Hamile olduğumu nasıl anlarım

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray

Hamilelik belirtileri nelerdir, ne zaman başlar? Hamile olduğumu nasıl anlarım, ilk hafta erken hamilelik belirtiler nelerdir?


Son zamanlarda halsizlik, akıntı, meme uçlarında hassasiyet, sık idrara çıkma, koku hassasiyeti, uyku isteği gibi olağan dışı gelişmeler mi yaşıyorsun? Dolayısıyla bu gelişmeler hamilelik belirtisi mi diye düşünüyor olabilirsin. Hamilelik ve adet öncesi dönem belirtilerinin birbirlerine benzerlik göstermesi sebebiyle birçok kadın “En erken hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar?” sorusunun yanıtını araştırıyor. Bazı kadınlar için erken hamilelik belirtileri döllenmeden yaklaşık 10 gün sonra, yani hamileliğin ilk haftalarında başlarken bazı kadınların yaşadığı belirtileri anlamlandırması daha uzun sürebilir. Hamilelik sebebiyle kendini gösteren semptomları, farklı durumlar dolayısıyla ortaya çıkan semptomlardan ayırt edebilmek için “Hamile olduğumu nasıl anlarım?” sorusunun yanıtını araştırıyorsan doğru yerdesin; bakalım yaşadığın bu olağan dışı durumlar gebeliğin ilk belirtileri mi?

Bazı kadınlar PMS (adet öncesi dönem) belirtileri ile hamilelik belirtilerini karıştırabiliyor. Bu sebeple gebelik testi yaptırmak yerine yaşadığı olağan dışı durumların regl öncesi semptomlar olarak değerlendiriyor. Hamilelik belirtileri nelerdir sorusunun ilk yanıtı elbette ki adet gecikmesi. Fakat adet gecikmesi de, tek başına hamileliğin varlığını işaret eden bir belirti değil. Gebe kalmayı planlayan kadınlar ilk birkaç günlük regl gecikmesinin ardından "Hamile miyim? Kaç haftalık hamileyim?" soruları ile baş başa kalıp hekime başvursa ya da gebelik testi yaptırma yoluna gitse de bu gecikmenin altında stres, hava değişimi, kullanılan ilaçlara karşı vücudun gösterdiği reaksiyon, kilo kaybı gibi faktörler yatıyor olabilir. Dolayısıyla adet gecikmesinin hamilelik belirtisi olarak değerlendirilebilmesi için diğer belirtilerin de adet gecikmesine eşlik ediyor olması ve gecikmenin en az 1 hafta sürmesi gerekir.



HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Anne adaylarının gebeliğin ilk haftasından son günlerine kadar çeşitli belirtileri ile karşılaşması mümkün. Gebeliğin ilk haftalarında daha hafif şiddette kendini gösteren belirtiler, ilerleyen dönemlerde farklı boyutlarda etkisini gösterebilir. Bu belirtilerin etkisi, anne adayının ve bebeğin sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. İlk 2 ay içerisinde varlık gösteren belirtiler genelde vücuttaki hormonal değişiklikler ile ilişkilendirilir. Çünkü yumurtanın rahimde döllenerek bebeğe dönüşmesi için vücutta bazı hormonların salgılanması gerekir. HCG, östrojen ve progesteron olarak bilinen bu özel hormonlar, anne adayının vücudunda doğum anına kadar pek çok görevi üstlenir. Söz konusu hormonların normalden daha farklı bir şekilde salgılanması ise çeşitli psikolojik ve fizyolojik belirtilerin gözlemlenmesine sebep olur. Hamileliğin ilk haftalarından başlayarak son günlere kadar ortaya çıkan hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

-Adet gecikmesi
-Göğüslerin hassaslaşması
-Meme uçların hassasiyet
-Baş dönmesi ve bayılma
-Mide bulantısı ve kusma
-Halsizlik ev yorgunluk
-Aşerme
-Koku hassasiyeti
-Sırt ve bel ağrısı ile birlikte karın bölgesinde şişkinlik
-Vajinal akıntı
-Yerleşme kanaması
-Dış gebelik
-Meme uçlarının koyu bir renk alması
-Vücut sıcaklığının yükselmesi


HAMİLELİK BELİRTİLERİ NE ZAMAN BAşLAR?
Hamileliğin ilk haftalarında yumurtalıklarda ve rahimde çeşitli değişimler yaşanır. Öncelikle hamilelik döneminin ilk aşaması olan implantasyon dönemi başlar ve ilk belirtiler de implantasyon döneminde ortaya çıkar. Bu süreçte döllenen yumurta rahim duvarına yerleştiği için, implantasyon, yani tutunma kanamaları görülür. Söz konusu kanamalar genellikle lekelenme şeklinde olur ve 2 hafta süresince herhangi bir dönemde ortaya çıkabilir. Bu kanamaların ardından da psikolojik belirtiler ortaya çıkar. İmplantasyon döneminde anne adayı çok öfkeli, huzursuz, duygusal olur, ancak bu durum zamanla dengelenir. Bu bağlamda aslında hamilelik belirtileri döllenmeyle oluşan embriyonun rahme tutunmasıyla başlar. Ancak çoğunlukla adet gecikmesi yaşanıncaya kadar kadınlar, yaşadıkları şikayetlerin hamilelikten kaynaklandığını bilmezler.


HAMİLE OLDUÐUNU NASIL ANLARSIN?
Yukarıda bahsettiğimiz hamilelik belirtilerini yaşıyor ve hamile olup olmadığını mı öğrenmek istiyorsun? Genellikle kadınların hamile olduklarını tespit edebilmek için ilk başvurdukları yöntem evde hamilelik testi. Bununla birlikte hekime başvurup gerekli tetkiklerin yaptırılması ve yaşanan belirtilerin gebelik dolayısıyla ortaya çıkıp çıkmadığı da tespit edilebilir.
 

Benzer konular

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray
Evde hamilelik testi nasıl yapılır?

Hamilelik testi öncesi 1. aşama : Öncelikle herhangi bir eczaneden hamilelik testi satın almanız gerekiyor. Eczaneden satın alacağınız testin hangisi olacağına karar verirken, eczacının size tavsiye ettiği testi satın almanızda fayda var. Öte yandan kutunun üzerinde yazılı olan son kullanma tarihini de kontrol etmeniz, kutuda aşınma veya hasar gibi durumlar olmadığından emin olmanız gerekir.

Hamilelik testi öncesi 2. aşama : Hamilelik testini, en doğru sonucu alacağını düşündüğünüz zaman diliminde satın alıp uygulamaya çalışın. Uzmanların hemfikir olduğu görüşe göre; evde yapılan hamilelik testlerinin uygulama zamanının, adet gecikmesinin yaklaşık 1 hafta sonrasında olması gerektiği belirtiliyor.

Hamilelik testi öncesi 3. aşama : Hamilelik testi kutusunun üzerinde yazan talimatları dikkatlice okuyun. Bu testlerin çoğu hemen hemen aynı talimatları içerse de bazı markalarda farklılıklar söz konusu olabilir.
Hamilelik testi öncesi 4. Aşama: Hamilelik testinden çıkacak sonuca kendinizi hazırlayın. Sonuca karşı psikolojik olarak kendinizi hazır hissettiğinizde testi uygulayın. Evde yapılan gebelik testleri bazı durumlarda sinir bozucu bir deneyim halini alabilir, bu testi uygularken endişeye kapılabilirsiniz.
Hamilelik testi uygulama: Kendine kendine hamilelik testi uygulamak isteyen kadınlar, evde gebelik testini şu şekilde uygulamalıdır; bir miktar idrar, test çubuğundaki işaretli kısma damlatılır ve beş dakika kadar beklenir. Ardından çubuk kontrol edilir. Tek çizgi negatif, yani hamile değil; çift çizgi ise pozitif, yani hamile anlamına gelir.

HAMİLELİK KAÇ GÜNDE BELLİ OLUR?
Gebelik testinden doğru sonuç alarak hamileliğin varlığından haberdar olabilmek için embriyonun rahime yerleşmesi, bunun sonucunda da vücutta ölçümlenebilecek düzeyde beta hCG hormonunun salgılanmış olması gerekir. Dolayısıyla testin sonucunun doğruluk payının yüksek olması için adet döngüsünün gecikmesinin beklenmesi önerilir.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş