Manisa’da Gezilecek Yerler

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray

Manisa'da Gezilecek Yerler


Manisa Kalesi
Manisa gezilecek yerlerin en güzellerinden bir tanesi Manisa Kalesi. Spil Dağı kuzey yamacında kalıntıları bulunan Manisa Kalesi, Manisa merkezinin güneyinde bulunuyor.

Manisa Kelesi iç ve dış kale olarak iki bölümden oluşmakta ve Kale'nin ne zaman yapıldığı bilinmiyor.

Magnesia kentinin bir sur ile çevrildiği ayrıca Bizans Döneminde iç kalenin onarıldığı ve dış kalenin surlarla çevrelendiği biliyoruz.

Manisa Kalesi on üç kuleden oluşmakta ve ziyaretçilerine muhteşem bir şehir manzarası sunmaktadır.


Yoğurtçu Kalesi
Yunusemre ilçesinde bulunan Yoğurtçu Kalesi, Bizans Dönemi'nde 12. 13. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmekte ve Türk akınlarından korunma amacıyla yapılmıştır.

Kale'nin kireç taşından yapıldığı ve Gediz Ovasına hakim yüksek bir tepeye inşa edilen Yoğurtçu Kalesi karayoluyla ulaşarak ziyaret edilebilir.


Manisa Müzesi
Osmanlı Padişahlarından III. Murat'ın 1558'de yaptırdığı Muradiye Medresesi 1937 yılından bu yana Manisa Müzesi olarak ziyaretçi kabul etmektedir.

Batı Anadolu'da bulunan çok sayıda eserin sergilendiği Manisa Müzesi, şehirde geçmişte yaşayan eski uygarlıkların kültürü ve yaşam özelliklerini görebileceğiniz önemli müzelerden olması açısından büyük önem arz etmektedir.

Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda bulunan eserler Manisa Müzesi'nde sergilenmektedir.

Eski çağlardan Bizans dönemi sonuna kadar bulunan heykeller, büstler, objeler ve çok sayıda tarihi eser müzede ziyaretçilerine sergileniyor.

Sardes Antik Kenti'nde bulunan eserlerin ve mozaiklerin bulunduğu Sart salonu ve antik çağdan Osmanlı dönemine kadar uzanan dönemine ait sikkelerin yer aldığı Hazine Odası meraklıları için müzenin görülmesi gereken noktalarındandır.

Manisa Müzesi'nde şehrin tarihi dokusunun önemli örnekleri bulunmakta ve ziyarete gelenlerin mutlaka gitmesi gereken önemli duraklardandır.


Akhisar Müzesi
1933 yılında, hastane olarak kullanılan müze binası 2012 yılında ziyarete açılmıştır. Akhisar Müzesi on bir bölümden oluşmakta ve binden fazla eser sergilenmektedir.

Arkeoloji ve etnografik eserlerden oluşan müze Manisa'da gezilecek önemli tarihi ve turistik mekanlardandır.

Akhisar Müzesi'nde fosiller, idoller, el aletleri, milattan önce yıllarına ait seramikler, gümüş kap ve altın buzağı, Hellenistik Dönem seramikleri ve cam eserler bulunmaktadır.

Osmanlı Döneminde kullanılmış gaz lambaları, silahlar ve Hıristiyanlık Dönemine ait günlük hayatta kullanılan eşyalar da sergilenmektedir.

Zengin eserleriyle önemli tarihi noktalardan olan müzeyi mutlaka görmelisiniz.


Yeni Han
Han'ın yapılış tarihi bilinmemekte ve halk arasında Karaosmanoğulları tarafından yapıldığı söylenmektedir.

Yeni Han orta avlulu, iki katlı ve içerisinde 33 dükkan bulunmaktadır.

Han dikdörtgen planlıdır. Alt kat odaları hanın avlusuna, üst kat odaları ise revaklara açılır.

Güney cephede girişi bulunmamakta ve kuzeybatıdaki koridor develikle bağlantıyı sağlayan geçiş koridorudur.

Alt katta yer alan dükkanlar bir duvarla ikiye ayrıldığından odalar iki bölümlüdür ve ocakların bulunmasından dolayı bir tür depo işlevi görmektedir.

İkinci kat dükkanların önünü yuvarlak kemerli revaklar çevreliyor.

Handaki bütün dükkanlar üst katta bulunuyor ve handa toplamda 33 dükkan yer alıyor.


Muradiye Camii
Muradiye Camii, Sultaniye ilçesinde yer almaktadır. Muradiye Camii, Mimar Sinan'ın doksanlı yaşlarında projesini çizdiği fakat tamamlanmasını göremediği eserlerdendir.

Camii Osmanlı mimarinin genel özelliklerini taşımaktadır.

Büyüleyici dokusu ve Mimar Sinan'ın planladığı ve öğrencilerinin tamamladığı eseri görmelisiniz.


Sultaniye Külliyesi
Hafsa Sultan tarafından oğlu Kanuni Sultan Süleyman'ın Saruhan, sancak beyi olarak Manisa'da bulunduğu sırada inşası başlatılan külliye cami, imaret, medrese, sıbyan mektebi, hankah, dârüşşifâ ve hamamdan oluşan yapı 1522 yılında tamamlanmıştır.

Sultaniye Küllüyesi 16. yüzyılda yapılan Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden birinisidir ve eseri günümüzde Manisa'da ziyaret etmek mümkün.

Beş yüz yıllık eser, kesme taş ve tuğladan sade bir üslupla yapılmış olup ortada bir büyük, yanlarda iki küçük kubbeye sahip ve iki minarelidir.

Mermer minberi ise oyma ve kabartma bulunmaktadır.

Yerel halk arasında Mesir Camii adıyla anılmaktadır.


İvaz Paşa Camii
İvaz Paşa tarafından 1484 yılında yaptırılan tek minareli ve tek kubbeli bir camidir.

Manisa'nın Karaköy semtinde yapılmış olan cami özellikle zengin mimari detaylarına sahip olması sebebiyle ziyaret edilmektedir.

Cami içindeki çiniler, ahşap minber süslemeleri oldukça ise güzeldir.


Alaşehir Philadelphia (St. Jean Kilisesi)
Alaşehir'de bulunan Roma dönemine ait yapılardan olan Philadelphia Kilisesi'nin Toptepe düzlüğünde bulunan tapınak kalıntıları ve kuzey eteklerinde bulunan tiyatrosu ve Bizans döneminde yapılan sur eklemeleriyle birlikte M.S VI. zamanından kalma Manisa'da bulunan önemli eserlerdendir.

St. Jean Kilisesi olarak da bilinen Kilise'nin surları ve doğu kapısı St. Jean kilisesi en önemli eserlerinden sayılmaktadır.

Ege Bölgesi'nde bulunan havarilerden Ioannes adına yapılmış olan ve Hıristiyanlığın ilk çağlarında yapılan 7 kiliseden biridir.


Hamamlar
Manisa'da en eskisi 14. yüzyılda inşa edilmiş ve Osmanlı Devleti döneminde kalma bolca hamam bulunmaktadır. Manisa'yı gezerken hamam kültürünün güzel örneklerinden olan şehirde hamam sefası yapmak güzel fikir olabilir.

-Hafsa Sultan Hamamı ; Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından yaptırılmıştır. Sultan Hamamı Sultan Camii külliyesi içinde bulunmaktadır.

-Gülgün Hatun Hamamı ; Gülgün Hatun tarafından 14. yüzyılda yaptırılmıştır. Merkezi kubbeli, dört eyvanlı hamam tipindedir.

-Karaköy Hamamı ; Kırmızı tuğla ve beyaz derzlerle yapılan Karaköy Hamamı, geometrik motiflerle süslüdür ayrıca kubbesinin tepesinde altıgen bir aydınlık feneri bulunmaktadır.

-Çukur Hamamı ; İshak Çelebi tarafından yaptırılan Çukur Hamam Ulu Cami'nin kuzey-doğusunda kalmaktadır. Hamam, dört eyvanlı, merkezi kubbeli hamam tipindedir. Merkezi kubbenin altına rastlayan yerdeki göbek taşı günümüzde mevcut değildir.

-Alaca Hamam ; 15. yüzyıldan kalma bir çifte hamamdır. Alaca Hamamı'nın giriş kısmı cadde üzerindeki mermer kaplamalı bir kapıdandır.

-Cumhuriyet Hamamı ; 16. yüzyılda Yakut Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cumhuriyet Hamamı klasik kiremit kaplı kubbelere sahiptir.


Kız Köprüsü
Salihli ilçesinde bulunan Kız Köprüsü'nün ne zaman yapıldığına dair detaylı bilgi bulunmamaktadır.

Kız Köprüsü'nün kim tarafından ve hangi tarihlerde yapıldığına dair işaret bulunmazken köprü mimarisi Osmanlı izlerini taşımaktadır.

Günümüzde ziyaretçilerin tarihi eser olarak sıkça ziyaret ettiği köprüyü Manisa ziyareti yapanlara önermekteyiz.


Kybele Kaya Kabartması
Kybele, Anadolu yarımadasında önemli ve herkes tarafından o dönemde tapınılmış olan ana tanrıçadır.

Kybele, Magnesia sikkelerinde de betimlenmiştir.

şehir, Hitit döneminde Arzava adıyla anılmaktadır.

Kybele Kaya Anıtı'nın M.Ö 13. yüzyılda bölgeye yapılan bir Hitit seferi sırasında yapılığı düşünülmektedir.

Anıt, Akpınar ilçesinde bulunan mesire yerinde düz kaya üstüne oyulmuş olarak betimlenmiştir.

Kybele Kaya Kabartması kayaya oyulmuştur ve yaklaşık sekiz metreye on metre ölçülerine sahiptir.

Çok uzun yıllar önce yapılması ve doğayla iç içe olması sebebiyle belirli tahribatlar yaşayan eserin halen bazı noktaları günümüze değin ulaşmıştır.

Kabartmanın üzerinde Hititlere ait olan bazı izler zor da olsa görülebilmektedir.

Kybele Kaya Kabartması, M.Ö. 13. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı düşünüldüğünde tarih severlerin Manisa ziyaretlerinde mutlaka uğraması gereken oldukça yaşlı eserler arasında bulunuyor.


Kula Evleri
18. yüzyılda Osmanlı mimarisinin izlerinin bulunduğu Kula Evleri, Manisa'nın merkezinde yer almaktadır.

Kula evleri iki katlı Klasik Türk evleri tipindedir. Tarihi dokusu ve sokakların şirinliği sebebiyle ziyaret edilebilecek ve bol bol fotoğraf çekilecek güzel mekanlar arasında sayılabilir.


Sardes Antik Kenti
Lidyalıların başkenti olan Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti M.Ö 1300'de kurulmuştur.

Lidyalıların mezarlık alanı olarak kullandığı Lidya Tümülüsleri ise bilinen en büyük örneğidir.

Lidya Kral Mezarları önemli tarihi yapılardandır ve Bintepeler Tümülüsü olarak bilinmektedir. Yerden yukarıya doğru birikimli olarak yükselen piramit benzeri tümülüsler, Salihli ilçesinin sınırları içinde ayrıca Sardes Antik Kenti'nin içerisinde Artemis Tapınağı'nı da ziyaret edebilirsiniz.

şehirde Roma dönemine ait olan başka antik kentler de bulunmaktadır. Tarihi dokuyu görmek ve şehrin geçmişine tanık olmak isteyen herkes Aigai Antik Kenti ve Thyateria Antik Kenti'ni de ziyaret edebilir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter