Botoks Nedir ? Botoks Hakkında Detaylı Bilgi

Emre Esmer

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
10 Nisan 2019
Mesajlar
6,434
Tepkime puanı
9
Yaş
32
Konum
İstanbul
Cinsiyet
  1. Bay
Takım
Beşiktaş
Botoks nedir?

Latince de adı Clostridium Botulimum olan, Bakterilerinin toksinlerinden elde edilen ve elde edilen toksinlerin laboratuarda işlenerek insan sağlığına yararlı bir hale getirilmesine botoks denmektedir. Günümüzde yanlış bilgilendirmeler sonucu bir çok insan botoksu yılan zehri olarak bilmekte ve botokstan uzak kaçmaktadır. Botoksun yılan zehri olmadığını kesin bir dille söyleyebiliriz.

Botoks bir insanı zehirler mi ?

Botoksun toksin olduğu doğrudur ve fazlaca alındığında zehirleme etkisine sahip olacağı da doğrudur. Ancak günümüzde normal ilaçlar da fazlaca alındığında zehirleme etkileri olmuyor mu? Botoks normal dozlarda, uzman bir doktor tarafından insanlara enjekte edilirse normal ilaçlar gibi yararı vardır zararı yoktur.Adının toksin olması bir şeyi değiştirmez kimyasalları ile oynanarak yararlı hale getirilen bir ilaçtır.

Botoks nasıl çalışır.

Tüm vücudumuz, beyin tarafından kontrol edilen mükemmel bir mekanizmadan oluşmuştur. Her hangi bir organ hareket edeceği zaman beyinden gelen komutlar dinlenir ona göre hareket eder. Botoks beyinden ter bezlerine gelen hareke emirlerini engeller, beyinle bu hücrelerin bağını kopararak terlemeyi engeller

Botoksun kullanım alanları

Genelde estetik cerrahlar tarafından kullanılan botoks, tıpta oldukça yaygın kullanım alanlarına sahiptir. Başlıca kullanım alanları ;

  • Felçli hastalarda kasların gerginleşmesini önlemek amacı ile kullanılır.
  • Halk arasında tik olarak adlandırılan farkında olmadan kasaların oynaması hareketlerinin tedavilerinde
  • Şaşı hastalığı olan kişilerin tedavisinde.
  • Zamanla belirginleşen yüz çizgilerini önlemek için
  • Terlemeyi önlemek için
  • Migren ağrılarının önlenmesi için.

Botoks ve aşırı terleme tedavisi​

Botoksun en fazla uygulandığı alan şüphesiz ki aşırı terleme tedavisidir. Tedavinin genel amacı terz bezleri ile onların iletişimde oluğu sinirlerin bağlantısının kesilmesi, bu sayede beyinden gelen terleme emirlerinin ter bezlerine ulaşmamasıdır. Birçok insan özellikle koltuk altı terlemelerinden rahatsızdır. Yaz aylarında daha çok görülen bu terleme, kötü kokulara ve kötü görüntülere sebep olabilmektedir. Koltuk altlarındaki bu terlemeyi botoks önlemektedir. Eğer bu şekilde bir tedavi yöntemi seçilecekse yaz öncesi nisan ve mayıs ayları en uygun zamanlardır. Mayıs ve nisan aylarında botoks yaptıran bir insan tüm yazı rahatlıkla geçirebilir ve yaz boyunca terlemez.

Diğer terleme şekillerinde de botoks uygulanır ve başarılı sonuçlar alınır mevsim fark etmeksizin bazı kişilerde avuç ve ayak tabanı terlemesi çok fazla görülmektedir. Hatta insanlar avuç içlerinin terinden dolayı tokalaşmaya bile çekinir olmuş durumdadırlar botoks, avuç içi ve ayak tabanı terlemelerini önler bu sayede hem terden hem de terin kokusundan kurtulmuş olunur.

Botoksun diğer terleme biçimlerinde uygulanması da mümkündür. Botoks yapılan bir kişi rahatlıkla 3-5ay boyunca terlemeden durabilmektedir.Hiçbir yan etkisi olmayan bu tedavi, hem terleyen insanları hem de çevresindeki insanları ter kokularından ve kötü görünüşlerden arındırabilmektedir. Botoksun yaz aylarında yapılması şart değildir. Yukarıda verilen Nisan - Mayıs örneği en uygun ayları söylemek içindir. İnsanlar hem yaz hem de diğer mevsimlerde terledikleri için, botoks her mevsim uygulanabilmektedir

Botoks, kronik migren tedavisinde Türkiye'de de onaylandı!​

Ülkemizde sık sık rastlanan migren hastalığını kısaca istatistiğe dökecek olursak, Türkiye’de her 6-7 erişkin kişiden birisi migrenlidir. Migrenli olan hastaların 10 da 1’i de kronik migren hastalığı geçirmektedir. Migren, bu kişilerin hem kendilerinde hem de ailelerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir. Dayanılmaz baş ağrılarına sebebiyet veren migrenin tedavisi, ancak uzman bir doktor tarafından yapılabilmektedir.​

Günümüzde artık bu tedavilere bir yenisi eklenerek botoks ile tedavi yönteminin önü açılmıştır. Araştırmalar botoks yapılan hastalarda migren ağrılarının önemsenmeyecek dereceye kadar indirildiğini göstermektedir. Tedavinin genel amacı migren ağrılarına sebebiyet veren alın kemiği üzerindeki hücreler ile sinirlerin bağlantısı kesmek ve ağrıları hissetmemektir.

Ancak migrenli hastalarda botoks uygulaması yapılabilmesi için bazı şartlar sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Buna göre; migrenli biri hastaya botoks uygulanabilmesi için, en az 15 gün olmak üzere migrene bağlı baş ağırsısını yaşamaları ve 28 günlük başlangıç derecesinde migren ağrılarına sahip olan hastalarda botoksun uygulanması uygun bulunmuştur.

Düzenlemelere göre, 28 günlük baş ağrısı geçiren hastalarda 7 belirli enjeksiyon tedavisinin yapılması uygun görülmüştür.

Botoksun kullanımına son derece dikkat edilmeli tüm bu tedaviler uzman bir doktor tarafından hastaya uygulanmalıdır. Migren ağrısı çeken hastalara uygulanan bu yöntem daha yeni olarak ülkemizde uygulanmaya başladığından gerçekten uzman olarak bu işi yapabilen doktor sayısı oldukça az durumda.

Ayrıca tedavinin yararları uygulanan hastalarla yapılan deneyler sonucunda kanıtlanmıştır. Buna göre, botoks uygulanan migren hastalarının baş ağrılı geçirdikleri günlerin sayısı yarı yarıya düşmüş durumdadır.

Yüz Sarkması ve Botoks (botox) Uygulaması​



Günümüzde estetik cerrahi de sıkça kullanılmakta olan botoks yüz sarkmalarında da oldukça fazla kullanılan yöntemdir.

Yüz sarkması zamana ve yıllara bağlı olarak yaşlanma belirtisi olarak ortaya çıkar. Aslında biraz esprili gelse de yüz sarkması yer çekimi ile alakalı bir durumdur yer çekimine yüzümüzde karşı koyamaz ve zamanla sarkar. Yüz sarkmasını yerçekimin haricinde doğrudan etkileyen sebepler; kilo alıp vermek, karbonhidratların oldukça fazla tüketilmesi, protein eksikliği,sigara kullanımı,güneş ışınlarına maruz kalma ve genetik yapı yüz sarkmasının ne kadar zamanda ve ne kadar olacağını belirleyen en önemli faktörlerdir.

İnsanların ömrü ve yaşı uzadıkça yüzdeki kasların sarkma oranları daha kuvvetli hale gelir, yüzü yukarıda tutan kaslar ise daha da zayıflar.

Botoks, geçtiğimiz yıllarda kaç kaldırmak, göz çevresindeki torbaları gidermek, kaş çatıklarını ve alın çizgilerini yok etmek için oldukça fazla kullanılırdı. Son yıllarda yüzün sarkmasında da kullanılmaya başlanan botoks bu konuda başarılı sonuçların alınmasını sağlamıştır. Bu yöntemle yukarıda bahsettiğimiz yüzü aşağı çeken kaslar uyuşturularak etkisiz hale getirilmekte ve yüzün aşağı doğru çekilmesi engellenir. Yöntem yanak sarkması, dudak ve çene çizgisini azaltmakta kullanılmaktadır.

Bu yöntemin başarılı olabilmesi için uygulanacak kişinin yaşının 30 ile 50 yaş aralığında olması ve yüzdeki sarkmaların aşırı derecede olmaması daha yeni başlamış olması önemlidir. Yüzün tamamı sarkmış ise ve uygulanacak kişi kilolu ise bu yöntem uygulanmamalıdır uygulansa bile başarı oranı düşük olacaktır.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş